Zoals eerder verteld is de tomatenplaag ook aangeland op Het Buitenhof. Phytophthora is het ergste wat een tomatenliefhebber kan overkomen. De ziekte is in staat om een prachtig tomatengewas dat volhangt met grote groene vruchten binnen een à twee weken in een waardeloze puinhoop te veranderen.Het is dezelfde plaag als de aardappelziekte: Phytophthora infestans. Door aanpassen en muteren (onder druk van monoculturen en massa's fungiciden) ontwikkelen zich steeds sterkere stammen, die niet meer te vergelijken zijn met de Phytophthtora van vroeger.
In het verleden hebben we daar nooit mee te maken gehad. Dat komt o.a. omdat onze privé moestuin zeer beschut ligt aan de rand van een bos.De schimmelziekte komt op bij zeer nat, winderig warm weer. Exact wat we kenden dit voorjaar. Pas bij temperaturen boven de 25 graden stopt de infectie. Dat halen we deze dagen nauwelijks. Het is van belang dat we de tunnel goed blijven luchten zodat er geen vocht kan opstapelen op de tomatenplanten.
Wat hebben we ondernomen tegen deze ziekte?
We hebben onmiddellijk alle planten behandeld met Bordeauxse pap, dit is een koperoplossing dat de schimmel op de planten moet neutraliseren. We hopen dat we zo de uitzinnige verspreiding kunnen tegenhouden en dat de planten die nog niet te fel aangetast waren het overleven en nog vruchten blijven geven tot in het najaar.
Wat betekent dit voor de oogst?
Omdat we niet weten in welke mate de ziekte zich zal evolueren zullen we het zekere voor het onzekere nemen: we oogsten de tomaten op het moment dat ze beginnen te kleuren en zachtroze worden. We leggen ze in het stalletje ter beschikking en je kan ze daar meenemen onder gele vlag, dus met mondjesmaat. Je kan de roze tomaten thuis laten afrijpen door ze op een zonnige plaats te leggen. Leg ze met het kroontje naar beneden en niet in de ijskast om de smaak maximaal te behouden. De tomaten zijn vol van smaak en behouden hun sappigheid op die manier zeer goed.
Goed wassen.
Hoewel koper niet schadelijk is voor de mens want aanwezig ook in ons lichaam adviseren we toch om de vruchten goed te wassen voor je ze gebruikt.